Hou toezicht op wat je belangrijk vindt

IPcamera blog



su2ml0@kpnmail.nl

IP camera zelf in china kopen goedkoper dan bij OptiCam?

10-11-2014 20:39

Kopen in China, echt goedkoper?

Tijdens mijn werk als eigenaar van Opticam, een webshop in Sportcamera’s, IP camera’s en dashboardcamera’s krijg ik regelmatig te horen dat een aantal producten die wij verkopen, op Chinese websites goedkoper zijn. En wanneer je puur op de eerste aankoop prijs gaat vergelijken, dan is dat is dat inderdaad vaak het geval. Op het eerste gezicht althans. Want als je alles goed gaat narekenen dan is de uitkomst vaak anders.

Onverwachte kosten:

Wanneer je als particulier op een Chinese website koopt dan bestaat er een zeer grote kans dat bij aflevering aan de de deur, er ineens kosten moeten worden betaald.  Dat komt omdat je goederen van buiten de EU importeert en dan krijg je te maken met BTW, invoerrechten en vaak krijg je van de transporteur ook nog eens een bedrag voor behandelings kosten. De transporteur moet namelijk de goederen aangeven bij de Douane en u begrijpt dat hij dat niet voor niets doet.

Voorbeeld:

Laten we eens kijken naar een IP camera van Wanscam. Het model dat we vergelijken is de JW0010 een IP camera geschikt om buiten op te hangen en voorzien van een draaibare lens ( Pan/Tilt)

Deze kost gemiddeld in China € 78,00 inclusief verzenden. Als deze camera zoals het hoort wordt ingeklaard door de transporteur dan krijg je om te beginnen 4% invoerrechten , 21% BTW en een bedrag voor de administratieve afhandeling door de vervoerder berekend.

Rekenvoorbeeld:

78 * 4% invoerrechten = 3,12 + 78 * 21% BTW = 16,38 + kosten vervoerder 10,00 = (3,12 + 16,38 + 10) 29,50  

Dus dan kan het zomaar zijn dat je goedkope camera ineens veel duurder is ( 78,00 + 29,50 = 107,50 ) dan vooraf gedacht.

Nogmaals op een rij:

  • Wanscam JW0010 kost bij OptiCam € 95,00 inclusief verzendkosten
  • Wanscam JW0010 kost uit China dan  € 107,50

Garantie en service:

Koop je in China dan krijg je garantie, je moet de camera wel even terugsturen en de kosten voor een zending naar China zijn ongeveer 25 euro. Je zult echt wel geholpen worden maar het gaat allemaal behoorlijk langzamer dan je prettig zult vinden.

Koop je bij Opticam dan krijg je ook garantie, een Nederlandstalige handleiding, een Nederlandse helpdesk, géén verzendkosten en als de camera defect is wordt hij gratis omgeruild.

Conclusie:

Op het eerste gezicht lijkt kopen in China zeer voordelig. Je kunt zelfs het geluk hebben dat je bestelling op een of andere manier niet door de Douane wordt belast met BTW en invoerrechten. Maar omdat de Douane ook weet dat steeds meer mensen in China gaan kopen zijn de controles sterk opgevoerd, want iedereen weet dat de staat geen inkomsten wil laten liggen. De kans dat je dus uiteindelijk meer betaald dan in Nederland is meer dan waarschijnlijk. 

Daarnaast heb je in Nederland ook nog een wettelijke bescherming bij het kopen bij een Webshop, denk dan aan de zichtermijn van 14 dagen waarin je kunt beslissen om het product terug te geven, garantie regelingen etc.

Bezint eer gij begint.